Ettårig hundfördjupningskurs

Wow! Får vi säga det själv? Klart vi får: wow!

Vi har satt ihop, vad vi tycker, en helt fantastisk utbildning. Så omfattande, så djupgående och så heltäckande. Läs nedan och anmäl dig sen HÄR!

28 dagar, cirka 200 timmar lärarledd tid, plus fyra stycken coachingtillfällen online under sommaren för dig som går beteendeutredar- eller instruktörsmodulerna, två lärare som båda deltar i alla kursens delar, utomstående lärare där det behövs. Det finns möjlighet att plocka strökurser från modul 1 och 2. Se mer detaljerat om anmälningsvillkoren HÄR!

Den här utbildningen är inte för latmaskar! Vi vill ha delaktiga kursdeltagare som bidrar till lärandet med diskussioner och frågor. Ni som läser ända till instruktör eller beteendeutredare kommer få hemuppgifter, både praktiska och teoretiska. Vi är beredda att jobba hårt för er - och förväntar oss det samma från våra deltagare!

Men sluta jiddra - dags att kika på innehållet!

IMG_6651

Modul 1 Hundgrund
Tre helger (6 dagar). 7500 för hela del 1
Del ett passar både den nyblivne, nyfikne hundägaren och den som är väl på väg på sin resa. Detta är kunskap som alla hundägare borde ha, och som verkligen lägger grunden för en positiv relation och samvaro med hunden. Vi tar hundägarskapet till en ny nivå! Förkunskapskrav: inga

Tillfälle 1 Detta är hunden!
18-19 mars 2017, 2500 kronor

Etologi är läran om djurs beteende och i det här fallet mer specifikt: hundens.

Den här helgen är för alla som undrat varför hunden gör som den gör. Varför springer den mot en annan hund samtidigt som den morrar och skäller? Varför rullar den sig i äckliga saker? Är det sant att tikar uppfostrar valpar hårt? Kräver vissa raser tuffa tag och andra inte?

Det finns många beteenden där det kan vara svårt att förstå den bakomliggande motivationen. Kunskapen om “varför?” är viktig av flera orsaker. Ska man förändra ett beteende behöver man förändra känslan bakom. Att bara träna bort symptomen räcker inte.

Att lära sig mer om hundens språk gör det möjligt att se de små signalerna. När vi förstår vår hund kan vi respektera hundens vilja och behov och jobba förutseende.

Berikning betyder att man praktiskt tillgodoser hundens faktiska artspecifika beteendebehov. Många så kallade problembeteenden bottnar i en avsaknad av att få utföra ett eller fler grundläggande behov. Hundar som är rädda, stressade eller uttråkade kan uppvisa en rad problematiska beteenden. Genom berikning kan man sätta guldkant på hundens tillvaro, öka självförtroendet, minska rädslor och stress, öka samarbetsviljan – med mera.

Vi går igenom sådant som är artspecifikt, rastypiskt samt likheter och skillnader mellan individer.

Efter första helgen kommer du lämna oss med en djupare förståelse för din egen hund och dessutom ha redskap att kunna omsätta din kunskap i praktiken. Du kommer lära dig förstå och snacka hund!

IMG_6717

Tillfälle 2 Hundsund – hälsa och friskvård
29-30 april Med hund 2500, observatör utan hund 1500

En sund själ i en sund kropp stämmer i allra högsta grad för hundar. Om första helgen handlade om själen så handlar denna om kroppen. Friskvård, att hålla hunden frisk, är roligare än sjukvård och det finns många aspekter att tänka på. Hur ger man den unga hunden förutsättningar för ett långt, friskt liv? Hur får jag den vuxna hunden att förbli ungdomlig och hälsosam? Hur kan jag  förbättra tillvaron för min äldre hund? Vad skall jag tänka på vid träning av den äldre hunden?

Detta tillfället förläggs delvis på en djurklinik med rehabavdelning för hund.  Här hålls delar av helgens föreläsningar och praktiska övningar av legitimerad hundfysioterapeut. Vi går igenom fysiska sjukdomar och tillstånd som kan påverka både hundens fysiska och mentala välfärd. Hanteringsträning och förebyggande råd för att optimera och bibehålla en god hälsa. Värdet av rätt kost och eventuella tillskott tas upp.

IMG_6719

Tillfälle 3 Rädslor, stress och språk
27-28 maj

Med hund 2500 kronor, observatör utan hund 1500 kronor

Både rädsla och stress är nödvändiga mekanismer hos alla levande varelser. Det är när det blir långvarigt som det kan bli ohanterligt och skadligt både fysiskt och mentalt. Det samhälle som vi lever i och som vi låter våra hundar vara en del av ställer stora krav på vår hund. Lyckligtvis finns det en hel del vi kan göra för våra hundar. Vi går igenom hur vi underlättar för dem på olika sätt genom att minska rädslor och lär hunden att hantera svåra situationer på bästa sätt. Olyckligtvis finns det en hel del vanföreställningar kring hur man bäst beter sig kring en upprörd hund. Vi går igenom de vanligaste missförstånden och slår hål på myter gällande både den rädda hundens beteenden och hur vi själva skall bete oss i svåra situationer.

Vi går här djupare in i hundens språk när det gäller just stress och rädslor. Det är viktigt att kunna tolka de små signalerna för att kunna hjälpa hunden.  Vi går igenom sambandet mellan rädslor och aggression. Vi pratar om olika sorters rädslor och vad man kan göra för att minska dem i olika situationer

Ju bättre självförtroende hunden har desto lättare klarar den svåra situationer. Tänk att kunna jobba på att få hunden att göra bättre ifrån sig vid hundmöten utan att ens lämna vardagsrummet – visst låter det underbart?

Dessutom kommer vi prata en del om hur vi kan bete oss de dagar vi inte orkar vara superhjältar. Hur gör vi när det inte gick som det var tänkt?

IMG_6027

Modul 2 Inlärning
Två helger (4 dagar) 5000 för hela del 2
Del två passar alla som vill göra saker med sin hund! Oavsett om ditt mål är en fin vardagssamvaro med koppelhyfs, löslydnad och ett och annat tricks eller om du satsar på att tävla i någon hundsport så är inlärningsprinciperna de samma. Vill du dessutom lära andra att lära så är det en måste att ha koll på hur det fungerar - både i teorin och praktiken! All träning läggs på individuell nivå. Förkunskapskrav: inga.

IMG_5036

SOMMARUPPEHÅLL
För dig som gått de två första delarna och ska jobba vidare mer djupgående till hösten, det vill säga instruktörs- och beteendeutredardelen av utbildningen, kommer vi att erbjuda några tillfällen med onlinecoaching under juni och juli så att du inte fastnar på vägen. Vi erbjuder två tillfällen i juni och två i juli där du får stöd och hjälp på vägen.

Tillfälle 4 Inlärning i teorin
26-27 augusti 2500 kronor

Detta är delen då alla träningsnördar slickar sig om munnen. Äntligen en chans att få grotta ner sig i alla de här härliga begreppen och prata svårbegripligt fikonspråk hela dagen. Få gnugga geniknölarna och förstå vad som verkligen händer i inlärningen.

Vi kommer den här helgen gå igenom inlärningens grundmekanismer. Orsak och verkan. Stimuli, beteende och konsekvenser. Klassisk betingning, operant inlärning. När och hur använder man vad? Även om man förstår detta så är man inte riktigt klar.

Det är viktigt att veta att vilka mekanismer som gör olika beteenden starkare eller svagare för att kunna använda dessa på rätt sätt. Detta är helgen då vi pratar klickerträning och en hel del andra metoder, för att både kunna förklara vad vi gör, hur vi gör och varför vi gör det (och varför vi inte gör på något annat sätt). Vi går igenom vanliga misstag i inlärningsprocessen. Framförallt utforskar hur vi blir grymma hundtränare med glada följsamma hundar.

IMG_5805

Tillfälle 5 Inlärning i praktiken
30 september - 1 oktober 2500 kronor med hund, 1000 kronor för observatörer utan hund.

Vad är egentligen den största skillnaden på cirkustricks och vardagslydnad? Shejping, är det verkligen för alla? Vad kan jag använda en target till? Hur får jag hunden att vara stilla, att springa blixtsnabbt, hålla fokus trots störning, att både lyssna på mig och tänka själv? Detta och mycket mera handlar den här helgen om.

Två fulla dagar då vi bara tränar hund och testar olika redskap för att få de där glada, lydiga, följsamma hundarna alla drömmer om. Förutom att vi ägnar en stor del av tiden åt att få hundarna att älska belöningarna och att kunna ta dem och lämna dem på rätt sätt och i rätt känsla. Stora steg framåt för att bli grymma hundtränare!

Vårt mål är att coacha dig och din hund till att samarbeta med driv och fokus med massa grundfärdigheter som är lätt att plocka ihop till färdiga helheter oavsett om det gäller tricks, vardag eller tävling.

IMG_1580

Modul 3 Instruktör 
Tre tredagarshelger (9 dagar) 10 500 för hela del 3
Vi ska inte sticka under stol med att vi är extremt förväntansfulla och stolta över vad vi kokat ihop! Vi längtar efter att få drilla en ny generation instruktörer som i sin tur håller kurser för glada hundar och hundägare. Med Det ska vara kul att ha hund, det ska vara kul att vara hund! som gemensam nämnare kastar vi oss ut på denna resa! Förkunskapskrav: Modul 1 och 2. Har du missat någon tidigare helg? Prata med oss!  

Den viktigaste kunskapen för en hundinstruktör är hund. Hur lär hundar, hur funkar hundar? Om man vill lära ut nosework, tävlingslydnad, agility, gå fint i koppel eller tricks är egentligen egalt – om man inte vet hur hunden funkar så kan man ha aldrig så god kunskap om respektive inriktning. Därmed inte sagt att specialistkunskaper inte är viktiga! Du som går del tre kommer när kursen är slut och du gjort dina uppgifter och klarat proven, kunna hålla valp- och vardagslydnadskurser med hög kvalitet. Om efterfrågan finns kommer vi erbjuda vissa specialistfördjupningar, till exempel specialsök eller tävlingslydnad, beroende på deltagarnas kunskaper och intressen. Mer info om det kommer senare.

IMG_1566

Tillfälle 6 Det här är en hundkurs
27-29 oktober 3500 kronor

Dags att redovisa träningen som gjorts under sommaren och vi ger individuell coaching för att komma vidare. Ni kommer dessutom redan nu få träna på att ge och ta feedback av varandra – en viktig grundsten hos instruktören.

Vi ska också ge oss i kast med att reda ut vad en hundkurs är och ska vara och gå in på humanpsykologin. Ekipaget består ju av två komponenter och instruktören är en tredje. Hur bygger man en kurs på bästa sätt, där alla deltagarnas kompetenser tas tillvara och vidareutvecklas? Hur gör man när en deltagare har sin första hund och en annan tagit flera championat?

Vi kommer dessutom hinna med att gå ännu djupare ner i inlärningspsykologin och prata massor om känslor!

Den här helgen delas dessutom en rad praktiska hemarbeten ut – bland annat fördjupningsarbete och praktikhundar.

IMG_2676

Tillfälle 7 Etiken i hundträningen
24-26 november 3500 kronor

Hundvärlden består av en uppsjö diametralt motsatta åsikter om allt från träningsmetoder, vilken utrustning man ska ha på hunden, till vad man ger för mat. Att kunna argumentera för sin sak, och veta varför en viss metod är bättre eller sämre är viktigt. Det finns massor av begrepp i hundvärlden som brukas och missbrukas och det är lätt att det blir mycket prat och ganska lite verkstad. När den här helgen är slut vill vi att ni ifrågasatt allt, står starkare i er övertygelse och dessutom fått med er en djupare förståelse för att mynt har olika sidor.

IMG_9434

Tillfälle 8 Examen
18-20 januari 3500 kronor

Den här helgen är stora examinationshelgen! Både praktiskt och teoretiskt prov samt redovisning av de individuella arbetena samt praktikhundar. Godkänd blir du när du avklarat alla de fyra .

Den här helgen kommer vi också prata om the less sexy stuff - ansvar, hemsida, företagsformer, försäkring och sådant. Till vår hjälp har vi kallat in en utomstående expert.

IMG_0226

Modul 4 Beteendeutredare 
Tre tredagarshelger (9 dagar) 10 500 för hela del 4

När du gått alla fyra delarna av den här utbildningen kommer du ha mycket god kunskap om vad en hund är. Du kommer vara grym på inlärning och att lära både din egen hund och dina kursdeltagare en uppsjö av saker. Den fjärde modulen är den tyngsta och jobbigaste – och viktigaste. När du gått den kommer du ha redskap att hjälpa hundägare som kommer till dig med allehanda hundproblem. Kanske går du den för att jobba som beteendeutredare. Kanske går du den för att lösa den egna hundens problem, eller för att stå rustad när du som instruktör får frågor som berör beteenden, rädslor, stress och så vidare. Förkunskapskrav: modul 1-3. Om du inte är färdig med alla delarna av modul 3 så prata med oss!

Tillfälle 9 Vad är en rädsla? Vad är ett problem?
16-18 februari 3500 kronor

Det är ingen slump att vi valde etologi som den allra första helgens tema, och det är ingen slump att det återkommer här. Att ha möjlighet att få fördjupa oss och verkligen borra ner i det som är hunden är en ynnest och ack så viktig. Det här är en riktigt härlig nördhelg, och tro oss när vi säger att du kommer få en del av det du trodde att du kunde ställt på högkant!

Det här tillfället kommer dessutom ägnas åt att gå igenom vad en konsultation är och hur den kan läggas upp, så att du kan påbörja arbetet med praktikhundar.

IMG_5388

Tillfälle 10 Praktiska övningar
16-18 mars 3500 kronor

Ett problem är inte ett problem! Ett problem är till för att hitta lösningen på. Under de här tre dagarna kommer vi arbeta praktiskt med alla de verktyg som finns för att göra om svagheter till styrkor och bygga självförtroende hos hunden. Vi kommer jobba med hundmötesproblematik och specifika rädslor – men dessutom med sådant vi kan jobba med för att förebyggande hjälpa hunden att bli modigare och säkrare. Berikning, nosarbete, kroppskontroll, problemlösning och egenmakt är nyckelord.

Tillfälle 11 Examen
20-22 april 3500 kronor

Så var det dags för examen! Praktiskt prov ena dagen och teoretiskt andra, samt redovisning av praktikhundarna. Godkänd blir du när alla delarna är avklarade med godkänt resultat.

Vi har medvetet hållit schemat den här helgen luftigt då vi vet att det brukar dyka upp saker längs med vägen som vi vill försöka hinna med.

IMG_4190